Richard van Dijk teelt sinds 2011 in Pijnacker op bijna 1 hectare aardbeien in de kas. Hij heeft gekozen voor het ras Malling Centenary vanwege de volzoete smaak en mooie vorm. Ze oogsten hiervan in de perioden tussen half augustus tot oktober en tussen eind maart en half juni. Het grootste deel van de aardbeien wordt lokaal verkocht via hun eigen winkel, evenals aan lokale bakkers en horecagelegenheden.
Richard teelt zijn aardbeien op kokos in bakken. Hij is actief betrokken bij een project om zijn planten weerbaarder te telen. Eén van de belangrijkste aspecten daarvan is het realiseren van een lage EC en het gebruik van biologische meststoffen. Daarnaast gebruikt Richard nu voor het tweede jaar sensoren van Growficient in zijn teelt om het watergehalte, EC en temperatuur in zijn substraat te kunnen volgen.
Met Growficient leer je bij bepaalde waarden dat je nog geen water hoeft te geven, omdat er nog voldoende buffer is.
Richard van Dijk
Wat waren op voorhand de redenen om voor Growficient te kiezen?
Het eerste probleem dat Richard wilde tackelen was om inzicht te krijgen in het vochtgehalte van het substraat. Daardoor gingen ze vervolgens ook inzicht krijgen in wat de EC in het substraat doet. ‘’Voorheen had je de drain-EC, maar daarmee liep je naar mijn idee achter de feiten aan. Met de sensoren heb je op ieder moment van de dag inzicht in de EC‘’, licht Richard toe. ’’Als we droger telen gaat de EC omhoog, zeker wanneer je in de winter weinig water geeft, waardoor je soms maar éénmaal per week drain hebt. Wat dan de EC in het substraat is, was één van mijn vragen’’.
Omdat Richard in de winter vaak in het buitenland is, bieden de sensoren voor hem extra ‘’ogen’’ in zijn bedrijf thuis, zodat hij ook op afstand controle heeft. ‘’Ik kan op ieder moment zien wat mijn EC en vochtgehalte doen, en of ik al water moet geven’’ aldus Richard.
Hoe gebruik je Growficient?
Belangrijk in de winter dus, maar ook in de rest van het seizoen: ‘’je kunt met de grafieken goed in de gaten houden wat er gebeurt. Zit het waterniveau nog op peil? Teert het substraat te ver in? Moeten we eerder watergeven? Je hebt gewoon een stukje extra controle’’.
Daarnaast geeft hij aan van de data te leren wat hij op bepaalde dagen wel of niet moet doen. Het biedt een extra controle en je leert door ervaring met de data. ‘’Je moet altijd nog zelf kijken of er gebeurt wat je wil dat er gebeurt, maar je hebt extra controle’’.
Je kunt met de grafieken goed in de gaten houden wat er gebeurt. Je hebt daarmee een extra stukje controle.
Richard van Dijk
Wat doe je anders nu je Growficient gebruikt?
‘’Een lagere EC realiseren en daar echt op sturen. Als we naar de data kijken en we zien dat de EC boven de 1,5 uitkomt, dan verlagen we de gift-EC gewoon’’. Richard geeft aan dat er voorheen vaak op gevoel water werd gegeven: ‘’je tilt eens een bak op en je weet dat het zonnig wordt, dan geven we wat extra water. Als je kokos uit de bak pakt en je knijpt er water uit, is het dan vochtig? Of nat? Je kunt er geen waarde aan hangen. Met de sensoren kan dat wel. Je leert bij bepaalde waarden dat je nog geen water hoeft te geven, omdat er nog voldoende buffer is’’.
Malling Centenary is een phytophthora-gevoelig ras, waardoor Richard niet te nat wil telen. De sensoren helpen hem om die controle te behouden.
Op de vraag of Richard Growficient zou willen koppelen aan zijn klimaatcomputer, zegt hij het dashboard liever als apart controlemiddel te houden. Wel is hij van mening dat in de toekomst gestuurd zou kunnen worden op intering die wordt bepaald door de sensoren. ‘’Het zou één van meerdere factoren kunnen zijn die de computer optelt, alvorens besloten wordt om water te geven’’.
Tot slot geeft Richard nog aan dat zijn planten er in deze fase van de teelt nog nooit zo mooi uit hebben gezien als nu. Als oorzaak hiervan noemt hij mede het hand-in-hand gaan van het gebruik van Growficient in combinatie met het weerbaar telen.
Dit verhaal delen?
Nieuwsgierig?
Wil je meer weten over wat de voordelen van Growficient voor jou kunnen zijn? Laat het ons weten. We kunnen samen kijken naar wat de mogelijkheden kunnen zijn voor jou om meer inzicht te krijgen in het wortelmilieu en de watergift te optimaliseren.